Falklandské ostrovy

Falklandské ostrovy tvoří kolekce více než 740 ostrůvků rozličných velikostí, z nichž dva hlavní ostrovy – Východní a Západní – tvoří jejich největší část. Falklandy jsou také populární destinace pro výletní lodi, většinou se kotví v hlavním městě Stanley, z nějž se návštěvníci vydávají na výlety. Kdo navštíví Falklandy, ten za odměnu uvidí úžasnou přírodu a přehlídku nejrůznějších divokých zvířat. Tyto subantarktické ostrovy jsou skutečným rájem pro milovníky antarktické přírody a fotografy. Dramatické skalnaté pobřeží, písečné pláže a chráněné travnaté zátoky tvoří nejenom skvělou kulisu, ale také bezpečná hnízdiště ptactva. Falklandy jsou plné života – najdeme tu m.j. 60 druhů ptáků, 5 druhů tučňáků (magellanův, skalní, macaroni, oslí a patagonský), albatrosy, rypouše sloní, lachtany, velryby a mnoho dalších druhů. Přes svou relativní blízkost k jihoamerickému kontinentu zůstávají Falklandské ostrovy relativně málo navštěvované a uchovávají si klidnou a příjemnou atmosféru, kterou ještě dokreslí místní lidé, kteří jsou velice přátelští.

Zájezdy do destinace Mám dotaz

Tučňák skalní
Falklandské ostrovy jsou nejvýznamnějším hnízdištěm ohroženého Tučňáka skalního, odhadovaný počet je 280.000 párů.
Ovce
Zatímco celková populace lidí na ostrovech dosahuje sotva  3.000, ovcí se tu pase přes 500.000 a ovce je dokonce zobrazena na vlajce.
Referendum
Přes 92% obyvatel volilo v referendu v r. 2013 pro zachování politického statusu britské zámořské kolonie. Argentina přesto deklaruje svou suverenitu nad ostrovem.
Na konci světa
Na Falklandech najdeme jen 7 hospod (prodávají jen lahvové pivo), jednu banku a telefonní čísla tu mají jen 5 číslic.
Bezlesá krajina
Na Falklandech nerostou žádné stromy, zato tu najdeme přes 400 druhů rostlin, z nichž 14 je endemických (vyskytují se jen zde).

Co zde můžete vidět:


Hlavní (a jediné) město Stanley se nachází na severovýchodě ostrova East Falkland. Má přibližně 2700 obyvatel, což tvoří 85 % obyvatelstva celého souostroví. Patří mezi nejmenší hlavní města na světě. Začíná zde ale většina výletů za poznáním tohoto pozoruhodného místa. Ostrov Bleaker Island leží přibližně 30 minut letadlem od hlavního města Stanley. Nejznámější je zde velká kolonie Rockhopperových tučňáků, která se nachází v docházkové vzdálenosti. Dlouhé písčité pláže a otevřená příroda nabízí možnost vyjížďky na koni a pozorování místní fauny i flóry. Darwin a Goose Green jsou místa známá především z nedávné historie – z doby argentinsko–britské války o toto území. Najdeme zde i oddělené hřbitovy pro argentinské i britské hrdiny. Sea Lion Island je nejjižnější obydlený ostrov, který patří mezi místa, kde můžete najít nejvíc zástupců místní fauny i flory. Velké zastoupení zde mají mroži a tuleni. Saunders Island  byl prvním britským sídlem v této oblasti, nyní je zde jedna z největších farem a je znám především díky velké kolonii Albatrosů černobrvých.

Hlavní město: Port Stanley
Rozloha: 2 166 086 km²
Nejvyšší bod: 705 m n. m. (Mount Usborne)
Počet obyvatel: 2 967
Hustota obyvatelstva: 0,24 ob. / km²
Měna: Falklandská libra
Jazyk: Angličtina

 

Falklandy